Nuffnang : My Dream To Buy House

05 Oktober 2011

INBOX MESSAGE : part One =)





>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



From HANANI=)

“Aku lulus dh test JPJ 25 hb lps, cuma aku ada wt silap kt  pggunaan gear ,N’ kat brek kecemasan..cOz  aq tekan brek sebelum msUk petak..,ptutnya aku tekan masa melepasi garisan putih kat petak tu..“mung guano deng??, nilai ngn ykin pndu doh ko?? bilow test jpj??”


From DENG    
                                                                                         
“Ak duO kali doh bbena … x pah duO2..hehe..12 nga 25 ari tu ak wak.. 25 ari bule tu pete.. ak bengom gop bkpo x pah kli keduO uh.. ak salOh kak  psgan 8 yo wak.. nyupoh ari tu.. x wak stu kesalahe pun”



From HANANI=)

“Hehe..ksian mg, xpO2..SabaR  deng!! pah mg test bilow plop??”Dyo pakoh dlm boring mg kat KOTAK mana?? Kat  psgan 8 JAH ko??..Guanow kiro  tuh eh?? Hmm.. mg free gear dop kat  tiap kali TANDA BERHENTI?? Mg lambai x tiga kali tyme nop hbis test  jln raya bhgian  3?? kow mg ado  wt  silap kat titi hok mulo2?? Coz stahu aq, kalu jatuh kt titi tu meme  payoh nop lulus..hehe..”



From DENG

“Ak bhgian 3 pah dh..bhgian 2 dok ag.. niti lpah dh.. yp raigt..psgn lape ngn brek kcemasan jah saloh..psgn lape uh ak bengom..jatuh dop, tepuh divider dop.. satu ½ kali psgan betul dh..
jpj lipak=(..”


Teeettttt..TTTEEETTTTT….Teeetttt…

__msg alert__



 “HANY!!!!!

“Umie suruh aku tanya kau dah siap ke belum “homework”..” tanya ELYA.

“HMMmmm..belum….” jawab HANANI

“Habis tu..cik adik manis ku sayang..APA yang ko sibukkan tu dengan handphone?? Siapkan dulu “homework”..pastu baru ko layan msg ngn deng tu..” perli ELYA.

“Hmm…iye la..apa la akak ni..orang nak “lovey-dovey” dgn deng pun x boleh ker??” dia kan bestfriend Hany..=) hehehe..

“NO..NO..NO..ko  pegi siapkan keje skolah tu dulu, meh sini phone tu, kak long tolong smpankan..hehehe..Nati ada pulak yg merengek esok mengadu kata homework x siaplah..ape la..macam2 alasan ko bagi esok..”

“OK..ok..tapi..akak janji tau..tolom simpan je..jangan gatal2 tgn nanti nak baca  message Hany tau..INGAT..tu “privacy” tu!!” HANANI memberi amaran kepada disamping mengingatkan ELYA supaya menjaga “amanahnya” sementara Hanani menyiapkan kerja sekolahnya yang sudah banyak tertangguh.
…………………………………………………………………………………

2.1.2 PERISTIWA PENENTANGAN PEMIMPIN TEMPATAN

   
Penentangan Penghulu Dol Said di Naning……

Berlaku di Naning, Negeri Sembilan oleh Penghulu Dol Said (1831-1833)

sebab
cerita

kesan
·         X b’setuju british letak Naning sbagai wlayah tklukan
·         Ingkar arahan British
           X hntar 1/10 hasil sbgai ufti kpd Melaka.

·         British mghntar tentera.
·         Menakluk Naning (1831)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Setelah menyiapkan nota SEJARAH, dia menyusun jadual kemudian menunaikan solat Isyak, dia segera melangkah ke bilik kakaknya HIDAYAH ELYA untuk menuntut  telefon bimbitnya.
……………………………………………………………………



KNOCKK..KNNOOCK..KNOCK…

“Assalamualaikum kak long..Kak long , ni cik su..bukak pintu kak!”

Pintu dibuka.. “Nah,ni handphone kau dik..hmm…dah siap keje skolah??”

“Dah” Hanani mengiayakan sambil mengangguk dan tersenyum manis.

“Hany..dah Solat ??” tanya ELYA.

“Sudah kak,errmm…kak long ada apa-apa lagi  x nak tnye cik Su ni...??”  
“bukan apa..orang dah “ngantuk” la..hehehehe”

“TAK de dah..”mengantuk” konon….padahal Su nak smbung msg ngn deng kan??hehehehe..” perli ELYA kepada HANANi.

“EH.,eh..mana akak tahu ni…hihihi..betulx3 …hehehe,PANDAInya ”

“HANY,ni akak akak nak pesan..baik ko g tido,ESOK kan SEKOLAH!! hehehe” sengaja ELYA menekankan perkataan sekolah.

“OK..orang Paham..mmmuuahhhh!!! GOOD NITE along..” ucap HANANI sambil mencium pipi kakak kesayangannya..

“SELAMAT MALAM dik.hmm..busyuknya adik kakak nie…hehehe..pegi mandi dulu pastu tido tau..tutup Lampu !!.” sengaja ELYA memberi pesanan kepada HANANi kerana dia tahu Hanani takut tidur dalam gelap..

“Insya-Allah..”

………………………………………


[Inbox Message 02]

Tiada ulasan:

 
All Copyright Reserve by Me . Design by Mojat Cerewet