Nuffnang : My Dream To Buy House

29 April 2013

INBOX MESSAGE : part 11

Akmal POV
[Point Of View]

Lagu Aku Yang Tersakiti dimainkan di corong radio Suria.fm malam itu.

Fikiran Akmal melayang pada Hanani yang sudah jarang untuk berhubung dengannya. Pelbagai andaian bermain di benak fikirannya. Sebetulnya dia ingin memberi ruang kepada Hanani setelah dia meluahkan perasaannya pada gadis comel itu melalui nukilannnya dalam surat yang diberikan pada Wan Hanani Nurain. Namun, semakin hari, dia merasakan jarak antara mereka semakin jauh tanpa balasan apa-apa dari Hanani. 

Bukan jawapan YA yang sebetulnya diharapkan dari gadis itu untuk menerima Akmal , tetapi cukuplah gadis itu tahu perasaan Akmal padanya. Sebab, dari mula dia sukakan Hanani, Akmal tidak meletakkan sebarang harapan untuk mengharapkan perasaannya berbalas, tetapi cukuplah hatinya diisi dengan perasaan itu, cukuplah dia melihat Hanani ada dalam hidupnya dan itu sudah membuat dia gembira. 

___________________________________________________________________________


25 April 2013

19 April 2013

アイナ Dear Diary : ^-^



This PSA is about a ungrateful teenager that is always busy with his life and forget about his parent.

__________________________________________________________________________


Sebagai tanda sokongan, aina harap korang boleh la tolong click link PSA and LIKE di youtube.
THANKS.

^-^


18 April 2013

AMALKAN : CONTOH TELADAN YANG BAIK




Ciri Pemimpin Rakyat Mahukan


アイナ Dear Diary : PBS **alhamdulillah


PBS SJ: SEJARAH KESENIAN SILAT MELAYU 
esei ilmiah (DONE)
presentation (DONE) 


PBS PENGAJIAN AM: KEPENTINGAN PERNIAGAAN PASAR MALAM KEPADA PENDUDUK DAN EKONOMI TEMPATAN
kajian ilmiah (DONE)
perbentangan (NEXT WEEK)

**gambar hiasan. ^-^

PBS BAHASA MELAYU : KARANGAN

LAPORAN
MINIT MESYUARAT
UCAPAN
KERTAS CADANGAN
CERAMAH
MEMORANDUM
SYARAHAN
SURAT KIRIMAN RASMI

#alhamdulillah hampir semuanya berjalan lancar#







16 April 2013

アイナ Dear Diary : Back to reality.


Entah apa yg aku fikirkan. Ya Allah, jauhkanlah aku dari perasaan yang tidak sepatutnya.
Teacher aku pernah cakap, zaman remaja ,adalah hal yang normal jika timbul perasaaan suka,sayang dan rasa ingin bercinta, semua orang rasa akan hal itu. Pandai-pandailah bawak diri k.

Aku akui bila aku sukakan seseorang aku akan setia.....


Hello~!! grrr...aina WAKE UP!!
THIS IS NOT LOVE.
ITS NOT LIKE FAIRYTALE. yg kau lihat indah shj. "SEMPURNA MEMPERSONA (perfect)"
ITS JUST FRIENDSHIP. ingat tu KAWAN nothing more than that.
KEKALKAN HUBUNGAN SEBAGAI KAWAN TU LEBIH BAIK. ^-^

JIKA DIA IKHLAS, ORANG YANG DIA AKAN JUMPA minta restu: UMIE DAN ABAH ok?~!!
JIKA DIA BETUL-BETUL SUKA KO MUNG..DIA AKAN MINTA DENGAN CARA YG BETUL..

AND HELLO aina~!! Baru masuk official 19 tahun dah nak BERCINTA?
mung tak layak k. tak layak..kawal hati mung tuh, JAUHI ZINA HATI.
kalu nak setia, wi ko hok sepatutnya iaitu SUAMI mung ok.  belajar dulu gak, KIJO luh boh..cari pitih, pastikan hidup biar stabil..
ada kerja, ada gaji, ada ekonomi stabil, ada budi pekerti yg baik..inn sha Allah orang akan respect kita..
sekarang jangan terbawa-bawa dengan perasaan gitu, smeta jah pun perasaan gini  maghi..
pah lama2 hile la rasa suko tuh..naa..mung kelih gak dari pengalaman ore lain..bahagio ko?bahagio pun smeta jah..cinta selepas berkahwin tu lebih MANIS okay. tak perlu mung duk sibuk2 gak cari.
ada jodoh ada lah..

TUMPU KO MASA DEPAN MUNG LEBIH PENTING: STPM Sem 2 doh tak lama lagi,
bule 5 nih doh weeehhh..acu khaba gak. **tampar muka diri duo kali.. kutey (cubit) diri sdiri**

BACK TO REAL WORLD ok.
REALITY. ;)

And..MUET??? exam Muet bulan 7 nih.
STPM SEM 3 bulan 11  ni jangan lupo jugok deh.

p/s: aina don't be blind by love.


________________________________________
speacial FB quote (advice) : by PAKAR DIARY HATI

nak tahu? click K link yg disediakan. sebab ada sesuatu yg korang boleh baca. :)

________________________________________

アイナ Dear Diary : My Current Favourite Song

Hello readers.. ^-^
Lagu ni menyentuh perasaan aku, meruntun jiwa..huhuhu...
**sebenarnya aku yg tengah jiwang ni. huhuhu :p
dan maaf jugak yea..kalau kat netbook aina, lagu ni mcm bunyi slow je walaupun dah guna volume plg tggi.
so baik prepare earphone,much better sbb sound akan kedengaran lbh clear. =)
kalau korang bukak dan cuba dengar dengar elok je tanpa earphone..alhamdulillah..
mungkin aina je kot ada mslh ngn volume. =)



.::LINK LIRIK::. TENTANG DIRIMU



Tajuk Lagu/ Song Title: Tentang Dirimu
Artis/ Artist: Roman / Roman Band
Album/ Info: OST 'Kerana Lelaki Itu' TV9 2013 / Lagu Lirik Amylea Azizan, Susunan Muzik AG COCO

Diriku bagi dirimu seperti asing
Tak berguna tak membahagia
Padamu hanyalah beban

Tuhan tahu apa yang terjadi
Antara kau dan aku

Chorus:
Kau takkan tahu apa hatiku
Yang selalu derita kernamu
Dan kau takkan rasa apa yang ku rasa
Semenjak kau hadir hidupku
Sering saja untukmu tentang dirimu
Tak pernah untukku

[Music]

Mereka lihat masih lagi aku
Menantikan mu
Yang aku tak tersedar lagi dengan sikapmu terhadapku
Namun aku sebenarnya aku tak seperti yang kau tahu

[Ulang Chorus]

[Music]

[Ulang Chorus]

Tak pernah untukku

アイナ Dear Diary : Layan lagu ~~


.:::link Lirik :::.  FOBIA CINTA by Nashrin
photo credit to : Yes PepoL: Lirik Lagu Nashrin

Pijakan kaki bagai tak terasa
Setiap kali lihat kau tersenyum mesra
Tapi hati masih tak berani lagi menghampiri

Denyutan jantung aku tergendala
Kerana hati aku berkata-kata
Jangan terkena untuk kali kedua
Kan sengsara
Bukan aku tak sudi bersama
Cuma diri tak sanggup terluka
Dulu terlalu percaya
Tak sangka aku mangsa
Fobia cinta
Kini kau datang tawarkan segala
Bulan dan bintang seluruh angkasa
Namun aku masih ragu-ragu jua
Tak terima
Bukan aku tak sudi bersama
Cuma diri tak sanggup terluka
Dulu terlalu percaya
Tak sangka aku mangsa
Fobia cinta
Entah bila
Akan dapat percaya semula
Oh manusia yang kata
Cintai mereka
Adakah aku fobia cinta
Bukan aku tak sudi bersama
Tak mungkin bersamamu
Bukan aku tak sudi bersama
Cuma diri tak sanggup terluka
Dulu terlalu percaya
Tak sangka aku mangsa
Fobia cinta
Denyutan jantung aku tergendala

Nak dengar lagu ini? CLICK Fobia Cinta

15 April 2013

アイナ Dear Diary: BLOG CHENTA TAUGEH direview ^-^


Alhamdulillah, aina berpeluang join satu segmen blogger Nabiela Biela. dan terpilih utk direview. Peluang sebegini sangat dihargai.
Sebenarnya ini masuk kali ketiga blog chenta taugeh direview oleh blogger yg berbeza ;) Bersyukur sangat. Iyalah..bukan senang tau rezeki macam ni. ^-^
Buat kawan-kawan blogger yang sudi blogwalking/berkunjung ke chenta taugeh, aina ucapkan ribuan terima kasih. Jujur aina cakap, terharu jugak sbb tak expect untuk ada pengunjung kat blog ni. Jujur blog ni lebih ke arah kehidupan seharian aina (diary) sbb tu bila hasil apa yg aina fikir,
akan ditandakan dengan  アイナ Dear Diary: (TAJUK)  , dan selalunya aina update bila aina rasa nak luahkan sesuatu.


Terima kasih semuanya. ^-^








14 April 2013

アイナ Dear Diary: tentang si dia.. KAWAN

DIA? mgkin juga patut aku gelar si dia?
si dia panggil nama aku Na.
so? nama mg mmg aina key?
hom laaaaa..tapi gak..aishhh..
dulu bahasa awk saya.
loni? tukar ko Na?
:] APAKAH??

_______________________________


credit photo to :   :)

ok...cerita aku dan si dia bermula 28 Mac yg lalu melalui KOLONY.
reply KPOPP si dia, jujur aku bagitau aku GEMUK, dia masih sudi kawan, Alhamdulillah,
dia mnx no phone aku, then dia misscall bagi no si dia
dari situ kami mula berkenalan.
katanya namanya sem ** nama panggilan
then..aku mula kenal sedikit demi sedikit ttg diri sem
nama sebenar, umur, asal, agama, bangsa, anak ke 10 drpd 13 orang adik beradik
aku juga berkonsi psl diri aku, psl family aku punya background

dari awal aku bagitahu : hubungan kita sbgai KAWAN.

orangnya peramah : itu yg boleh aku nyatakan sekarang..

sekarang hampir dua minggu lebih kami berkawan.

aku juga pernah solat istikarah moga diberikan petunjuk akan hubungan kami.
jujur aku sebolehnya tak sey COUPLE.
sbb aku xmahu akan ada dendam,sakit hati dan benci jika hubungan terputus.

aku sering berdoa
: jika dia jodoh aku, permudahkan lah dan semoga dia boleh membimbing aku ke jalan yg lurus, boleh bimbing aku jadi wanita yg lebih solehah..jadi wanita yg lebih baik.
:jika dia bukan jodohku, jadikanlah hubungan kami sebagai kawan sahaja, hilangkanlah perasaan yg ada..

umur, tmpat asal dia, pekerjaan,
*aku sebenarnya tidak nilai hal itu.
tetapi apa yg aku cari HATI, aku nilai dirinya sama ada dia boleh terima segala kekurangan aku, sama ada dia boleh sabar dgn aku atau tidak?

katanya: dia tidak kisah siapa pun jodohnya, asalkan boleh jaga diri dia dan jaga hati dia.

"Pendapat Umie"
Aku selalu share cerita ngn umie aku.
kat abah aku jarang cerita, malu.
ada sehari tu, Aku cerita pasal dia pada umie, aku mintak kebenaran nak berkawan.
Umie tanya lelaki ke perempuan?
Umie tanya kenal kat mana?
Umie tanya dia asal mana?
Umie tanya dia sekolah kat mana, muda lagi nk saen dohh??? ** dlm bahasa kelate
** tgk?? seorang ibu..concern sgt kat anak dia..berdas-das soalan diajukan
aku jawab soalan2 umie, dan tanya boleh dop ore nak saen?
Umie kata saen sudoh lahh.. (mksudnya dia bagi kawan tapi hnya sebagai kawan sahaja)

apapun yg aku buat: selalunya aku akn bagitau umie. she's everything to me. :)

dan aku bagitahu si dia yg hubungan KAMI  sebagai KAWAN.

HE CAN BE GOOD FRIEND.
terbaru dia cuba blaja kecek KLATE.
terkejut jugak aku dia tanya : MUNG DOH MAKEY?
** bagi aku mung tu kasar la sket..
sbb pada aku perkataan mung tu slalunya aku guna dgn saen2 hok aku rapat.
dgn dia aku hanya bahasakan awk saya.
aku tnya awk belajar kat mana kecek gitu?..sampai ati awk.kasar bahasa
** (mung) kalau dgn org yg kita x rapat akan jadi kasar sikit bahasa..pada aku la.. ;p
** (mung) kalau dgn org yg kita rapat akn jadi biasa je..xserow mana..(x ambil hati)
dia jawab blja dgn kerani kt tempat kerja. Orang Kelantan.
apapun x apa lah, nama lagi dia belajar, USAHA tu penting.

selalunya aku yg kena guna bahasa Melayu baku ** ore klate kata kecek luar
sbb kalau aku berbual dlm bahasa klate banyak yg dia x paham.
bahasa sabah yg dia guna aku faham sbb loghhat yg dia gunakan lbh kurang bahasa baku..
tapi biasalah bunyi bah mesti ada..huhuhu :) org sabah la katakan..
aku terima dia seadanya.
KAWAN : itu status kami sekarang.



___________________________________________

YA ALLAH, MOGA HATI INI DIBERI KETETAPAN.
JAGA DAN BATASILAH ADAB PERGAULAN KAMI.
PELIHARALAH HAMBAMU INI YA ALLAH.
AAMINN :)



13 April 2013

:)


Mengikut Imam Muda Fattah
Kita selalu kata " Ala...takpe..Kita buat dosa sekarang..Allah akan ampunkan dosa kita. Allah kan anda sifat
Rahim(Maha Pengasih)
Rahman(Maha Penyayang)

Kita selalu lupa, yang Allah jua ada sifat
Al Jabbar (Yang melaksanakan perintahNya)
Al Mutakabbir ( Yang Maha Tinggi dari segala sifat makhluk yang tersendiri dengan sifat-sifat keagungan-Nya)

*Bila nak buat dosa, gerunlah pada azab Allah...Bila ingin bertaubat, tenanglah dengan rahmat Allah*

12 April 2013

アイナ Dear Diary: KERANA KITA CUMA KAWAN


Awk, terima kasih sebab sudi kawan dengan saya lagi walaupun saya bagitau saya GEMUK.
Terima kasih sbb sudi layan karenah saya.
Terima kasih sbb terima saya seadanya.
Hubungan kita cuma kawan, dan takkan lebih dari itu. Saya tak kan bergelar girlfriend sesiapa.
Kerana saya tak nak akan ada dendam, sakit hati atau benci yang akan wujud jika kita berpisah.
Mungkin sekarang hubungan kita baik, tapi kan awk, hubungan tu macam air..ada pasang ada surutnya..

Kalau ada jodoh, moga AWK akn jadi lelaki yg soleh dan boleh bimbing saya dalam agama Islam.
Kalau tak ada, saya harap kita akan terus kawan. dan saya akan tetap doakan awk akan dapat calon isteri yg lebih baik. Aaminn =)

Saya tak suka dipermainkan saya saya juga tak suka mempermainkan.
Kelemahan saya, saya akan tanya direct apa yg saya tak faham dan apa yg saya fikir.
Dan saya pasti sikap saya adakalanya mengguris hati awk.
Saya harap awk faham. saya cuba jadi diri saya dengan awk.
Kejujuran tu penting. Siapa diri awk saya terima. Asalkan awk kerja halal, rajin usaha, penyabar dengan menerima kelemahan saya, dan akan berubah..maksudnya kalau awk hisap rokok saya harap sangat awk akan belajar sedikit demi sedikit berhenti merokok. saya tahu susah wak. tapi saya berharap awk cuba.

Tak kisahlah siapa suami saya. Saya harap dia boleh menerima kelemahan saya.
Saya harap dia boleh bawa saya ke syurga ALLAH SWT.
Aaminn ya rabb. Jodoh  pertemuan, ajal maut sudah ada ketetapannya.


SAYA HARAP PERASAAN SAYA PADA AWK AKAN  TERBATAS SEBAGAI KAWAN BUAT MASA SEKARANG.





アイナ Dear Diary: WEIGHT LOSS CHALLENGE * HERBALIFE*


Penghujung bulan MAC (cuti sekolah ) umie bawak aku pergi WCY* (Wakaf Che Yeh). 
Aku ikut je..kat sana aku teman kak long ngn umie join program 5 hari herbalife. Maklumlah ada promosi, umie ajak aku cuba program ni jugak. Aku pun ok je. Masa tu masih ragu-ragu. tapi ok xpe, bagi aku Umie mesti nak yang terbaik untuk aku. Kak su, pun timbanglah berat aku.  85.3 kg. beberapa maklumat lain pun diambil macam tahap kesihatan aku,lemak badan,kalori, jisim otot,umur dalaman aku dan lain2.


Pastu pada permulaannya, aku diberikan teamix. dan F1. mula2 tu lambat jugak aku nak habiskan teamix.. biasalah..benda baru kan.. =) 2-3 hari smeta jah aku habiskan=* ( skejap je teamix aku habiskan)

Alhamdulillah, cukup 5 hari aku ke tempat kak su dan k.ida utk program 5 hari. pada hari timbangan. Hari sabtu. berat badan aku turun kepada 83.2kg . ALHAMDULILLAH. tq atas coaching yg diberikan oleh mereka berdua atas amalan pemakanan aku. =) dari situ Umie bertambah yakin dan belikan aku produk herbalife, bak kata orang duit boleh cari, jdi apa salahnya jika gunakan utk kesihatan. lagipun herbalife adalah produk kesihatan. =)


Minggu kedua aku guna produk-produk yang bersesuaian..aku timbang semula,,10 hb April 2013.. Alhamdulillah jugak, berat aku dah turun lagi =) trun kepada 80.4 kg. 

Sekarang aku lebih bersemangat nak turunkan berat badan. Aku akan jaga sebaiknya pesanan yg diberikan.

AIM aku. TURUN BERAT BADAN. kalau boleh aku nak buang perkataan OBEST dalam hidup aku .
alasannya sebab berat aku.. temuduga yg aku pergi aku ditegur berat badan..xmgkin kan umur masih muda, nak kerja yg berkaitan kesihatan tapi ada masalah berat badan. Tapi alhamdulillah aku stakat ni xde sakit mcm darah tinggi dan diabetis walaupun aku di tahap obest. Sekarang aku dah kurangkan dan jarang2 minum air manis, aku lebihkan minum air kosong. Cara pemakanan pun aku cuba ikut apa yg coach aku ajar. Aku kawal nafsu makan berperingkat-peringkat. Tiap kali aku tengok makanan.. aku ingat balik target aku. Lagipun Umie dah bagi yg terbaik utk aku, takkan aku tak boleh balas pengorbanan dia. selama ni umie berkorban dari segi masa,kasih sayang dan wang? kesabaran dia dgn aku? Apa yg aku perlu buat.. jaga gaya pemakanan aku, lagipun ia untuk kebaikan aku juga..=)  

...dan dengan adanya produk herbalife.. mudahlah aku nak kawal apa yg aku makan dan yang bestnya nutrisi makanan yg aku amik dari F1 * shake.. memenuhi nutrisi yg badan aku perlukan bagi menggantikan meal yang sepatutnya aku makan masa dinner dan masa breakfast, kalori F1 pun rendah. teamix juga membantu. omega pun =) dan sekarang utk meningkatkan pembakaran lemak TC aku gunakan..aloe pula utk mencuci usus agr mudah serap apa yg aku makan * contohya aku mimum F1, nutrisinya mudah diserap oleh badan =) 


AIR,..AKU KENA DISIPLINKAN pengambilan air kosong..sebenarnya aku liat nak minum air kosong..SEKARANG AKU BELAJAR..aku kena minum banyak air sebab toksik2 dan lemak yang akan dikeluarkan melalui air.. lebih kurang mcm tu la. =)

25 hb nnti akn ada Weight Loss Challenge dekat Tanah Merah kalau x silap. DOAKAN AKU MENANG. kalu menang.. dapat duit~!! menyelam sambil minum air orang kata, berat turun, hidup sihat, dan ada rezeki menang, dapat duit =) aaminn  (^-^)

p/s: aku harap berat badan aku akan turun lagi..tak sabar nak pakai jersey.. dah lama nak pakai jersey mcm orang lain=) huhuhu=)





 
All Copyright Reserve by Me . Design by Mojat Cerewet